Lohja 700 juhlavuosi 2023

Lohja-700-vuotta-Lohjan-Muisti

Lohja täyttää tänä vuonna 700 vuotta. Kirjallisissa lähteissä Lohja on mainittu paikkakuntana ensimmäisen kerran vuonna 1323. Sitä vanhempia kirjallisia merkintöjä löytyy vain neljästä maaseutupaikkakunnasta Varsinais-Suomesta ja yhdestä kaupungista, Turusta. Juhlavuosi näkyy myös Hiiden Opiston tarjonnassa kursseina ja kumppanuuksina eri toimijoiden kanssa.

Lohjan Muisti -yhteistyön tarkoituksena on kerätä ja tuoda esiin kaupungin asukkaiden hallussa olevaa arkielämän ja entisiin paikoihin liittyvää tietoa kaikkien kaupunkilaisten vapaasti käytettäväksi.

Kevätkausi 2023

Huom! Siirtynyt pidettäväksi to 20.4. klo 18.00-19.30 etäluentona.
Lohjan Muisti / Muinainen Lohja Kittiskosken kivikautisen asuinpaikan kertomana
/ arkeologi Jan Fast
Järnefeltinsali klo 18.00 / Ennakkoilmoittautuminen, luentomaksu 5 €

Kittiskosken varrella Lohjalla sijaitsi kivikaudella yksi Etelä-Suomen merkittävimmistä kivikautisista asuinpaikoista. Kittiskoskella asuttiin tuhansien vuosien ajan, ja sen hiekkaiseen maaperään kertyi aikojen kuluessa tuhansia esineitä. Asuinpaikkaa on tutkittu Hiiden Opiston järjestämillä kaivauskursseilla ja lohjalaisten koulujen kanssa. Luennolla arkeologi Jan Fast kertoo asuinpaikan mielenkiintoisista löydöistä ja tulevan kesän 2023 hyvin jännittävästä kaivauksesta. Luento on osa Hiiden Opiston, Lohjan museon ja kirjastotoimen yhteistyössä suunnittelemaa Lohjan Muisti –sarjaa.

To 13.4. Lohjan Muisti / Lohjan syntyhistoria ja lohjalaisuus / historioitsija Torsti Salonen
Järnefeltinsali klo 18.00 / Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista

Luentotuokiossa perehdytään Lohjan syntyhistoriaan ja siihen liittyvään Lohjan nimeen. Myöskin luodaan katsaus lohjalaiseen identiteettiin ja sen rakennusaineisiin. Luento on osa Hiiden Opiston, Lohjan museon ja kirjastotoimen yhteistyössä suunnittelemaa Lohjan Muisti -sarjaa. Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista.


Syyskausi 2023

To 5.10. Ryijyn aika – Lohjan tienoot / tekstiilitaiteilija Heljä Järnefelt
Järnefeltinsali klo 18.00  / Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista

To 9.11. Halstarista putkilukkoon – Lohjan alueen vaakunoiden tarinoita / historioitsija Esa Koskinen
Järnefeltinsali klo 18.00 / Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista


Lohjan-Muisti-Yhteistyö