”Punon, kudon ja sidon kuin hämähäkki”

Siuntiossa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija Jenni Tieaho on tehnyt jo parinkymmenen vuoden ajan veistoksia, joiden aiheena ovat Suomen luonto, metsät ja myytit.

Siuntiossa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija Jenni Tieaho on tehnyt jo parinkymmenen vuoden ajan veistoksia, joiden aiheena ovat Suomen luonto, metsät ja myytit.  Länsi-Uudenmaan vuoden taiteilijaksi hänet valittiin pari vuotta sitten. Lukuisat ovat yksityis- ja ryhmänäyttelyt museoissa, gallerioissa ja ympäristönäyttelyissä, joihin Tieaho on osallistunut vuosien varrella.

Juuri nyt maanalla on Lohjan elämyskaivoksessa Tytyrissä esillä Takamaa-kollektiivin Joki-teos vuoden loppuun asti. Tieaho on yksi Takamaa-kollektiivin monialaisista taiteilijoista. Tytyrissä maanpinnalla on myös Tieahon ”Yövieras”-veistos esillä. Tänä kesänä Helsingin Kivinokassa ympäristötaidenäyttelyssä mukana oli myös Tieahon myyttinen viisimetrinen pajuvene, joka nähtiin myös Hiiden Opiston kevätnäyttelyissä Linderinsalissa huhti-toukokuussa 2018.

Tieaho kuvailee työskentelyään seuraavin sanoin: ”Punon, kudon ja sidon kuin hämähäkki”. Aikaa vievä käsityö, luonnonmateriaalit ja myyttinen metsätarusto ovat kumppaneita Tieahon taidetyössä. Pajunvitsakset, sävykäs koivuntuohi, heinät, sammalet ,männynkaarna, meren huuhtoma rakkolevä, sananjalat ja kielonlehdet kietoutuvat kiehtoviksi tarinoiksi, osaksi ihmis- ja eläinhahmoja Tieahon veistoksissa.

Muutamien vuosien ajan Tieaho on pitänyt Hiiden Opistolla Tuohi-ja pajutyöpajaa. Työpajassa materiaaleina ovat olleet koivuntuohi ja paju, tai oman kiinnostuksen mukaisesti jokin muu luonnonmateriaali tai esim. kierrätysromu. Työpajassa on syntynyt kurssilaisten taitavissa käsissä sylinkokoisia pajuveneitä puutarhaan, koivuntuohesta pienoisveistos omasta voimaeläimestä, muun muassa perulainen laama, uusi-seelantilainen kiivi-lintu, afrikannorsu tai suomalaisten metsiemme karhu. Kierrätysromusta  on rakentunut metallinpiikikäs siili omalle pihamaalle. Männynkävyistä ja heinästä voivat kurssilaiset rakentaa veistoksellisia näyttäviä vateja. Kurssille voivat osallistua uudet kokeilijat, joilla ei ole käsillätekemisen kokemusta aiemmin, tai käsityötaidon konkarit. Kurssilla tarvittavia materiaaleja on mahdollista hankkia myös opettajalta.