Luennot

luennot-hiidenopistossa

Historia

25081310 LOHJAN MUISTI: KOTISEUTUTYÖTÄ 125 VUOTTA LOHJALLA

Lohjan pääkirjasto, Linderinsali, Karstuntie 3, LOHJA Vapaa pääsy!
11.4. to 18.00-19.30 Salonen Torsti

Suomalainen kotiseututyö sai alkunsa Lohjalta vuonna 1894 eli 125 vuotta sitten. Miksi se aloitettiin juuri täältä ja tuona ajankohtana? Miten kotiseututyön muodot ovat muuttuneet vuosikymmenten saatossa? Ketkä ovat toimineet kotiseututyössä paikkakunnallamme? Miten tämä yli vuosisatainen toiminta on eri aikoina näkynyt Lohjalla ja miten se vaikuttaa nykyajassa? Onko kotiseututyö vain sitä tekevien yhdistysten asia vai onko kyse paljon laajemmasta ilmiöstä? Mitä kotiseututyöksi kutsuttu toiminta oikeastaan on: Onko se vain ”menneisyyden ravistelua” vai onko sillä annettavaa myös nykyajalle, tulevaisuudesta puhumattakaan? 

25081311 LOHJAN MUISTI: KIVIKAUTINEN LOHJA

Lohjan Yhteislyseon lukio, Rantapuisto 39, LOHJA  Ovimaksu 5 €
9.5. to 18.30-19.30 Fast Jan

Lohjan seudun asutuksella on kymmentuhatvuotiset juuret ja sen jälkiä löytyy yhä maastosta. Kivikauden Lohja oli vuosituhansien ajan eri ihmisryhmien koti- ja metsästysseutua. Muinaisilta asuinpaikoilta löytyneet esineet kertovat dramaattisia tarinoita ajalta ennen kirjoitustaidon syntymistä. Luennolla kuulijat pääsevät omin käsin tutustumaan aitoihin kivikautisiin löytöihin samalla kun Jan Fast valottaa kivikauden ihmisten elämää ja kuolemaa Lohjalla. Luennon yhteydessä kuulijoilla on mahdollisuus ilmoittautua elokuussa Lohjalla järjestettävään harrastaja-arkeologiseen kaivaukseen.

 


Kielten kulttuuriluennot

12081320 ITALIAN KULTTUURILUENTO: Puglia – terra di sole, mare e vento

Lohjan Yhteislyseon lukio, Rantapuisto 39, LOHJA Ovimakasu 5 €
5.4. pe 17.45-20.00 Rosario Fina

“Vieni a scoprire la magia della Puglia”. Apulia oli antiikin Rooman “heinälato” runsaine viljan tuotantoineen. Aikaisemmin kreikkalaiset olivat asettuneet tälle seudulle. Monet eri kansat ovat asuttaneet Apuliaa; heidän perintönsä näkyy niin arkkitehtuurissa kuin kulttuuri- ja enogastronomisessa perinnössä. Tule tutustumaan Apuliaan ja sen monipuoliseen maisemaan, pikkukyliin, rantoihin ja oliivitarhoihin. Matka on sen arvoinen! Benvenuti! Italian ja suomenkielinen luento.

12121340 LATINAN KULTTUURILUENTO: Tragediaa ja komediaa antiikin Roomassa

Lohjan Yhteislyseon lukion, Rantapuisto 39, LOHJA Ovimaksu 5 €
8.4. ma 18.00-20.30 Heikkonen Antti

Antiikin teatterista tulevat yleensä ensimmäisenä mieleen kreikkalaiset tragediat ja komediat, mutta myös roomalaisella teatterilla on ollut suuri vaikutus myöhempään teatterihistoriaan. Latinankielisistä näytelmistä ovat peräisin myös monet tunnetut lentävät lauseet. Tutustumme roomalaisiin teatterirakennuksiin ja -esityksiin sekä tunnetuimpiin näytelmäkirjailijoihin ja heidän teoksiinsa lyhyiden tekstinäytteiden avulla. Luento ei edellytä latinan taitoa.