Hinku-teko –palkinto Hiiden Opistolle

Hiilineutraalisuomi Hinku
Suomen ympäristökeskus (SYKE) myönsi Hinku-teko –palkinnon Hiiden Opistolle 11.10.2019

”Tunnustuksena esimerkillisestä aktiivisuudesta ilmastoystävällisen elämäntavan edistämisessä opetuksen keinoin teille on myönnetty kuukauden Hinku-teko -palkinto.” – Suomen ympäristökeskus (SYKE)

”Haloo Helsinki –yhtyeen Tuntematon sotilas klassikkoelokuvassa esittämän nimikkokappaleen kertosäe alkaa sanoilla: Maailma hei, älä anna sun valojen sammua. Minua koskettaa koko biisi hyvin syvältä. Osallistuihan oma isäni nuorena sotilaana sekä talvi- että jatkosotaan. Laulun sanoma laajeni päässäni – ja uskon että olisi laajentunut myös jo edesmenneen isäni aatoksissa –sodan melskeestä myös hätähuudoksi ilmastokatastrofin mahdollisuudesta.

Sillä uusimpien tutkimusten mukaan – ja laulun sanoja mukaillen – planeetallamme on edessä tunnettu tuntematon. Tutkijat eivät osaa ennustaa tarkkaan, mitä tapahtuu, kun maapallon ilmasto lämpenee. Mutta tutkijat tietävät, että hiilidioksidipäästöt aiheuttavat osaltaan lämpenemistä – ja päästöt ovat ihmisen aiheuttamia.

SYKE
Jenna Kotilehto, hinkukoordinaattori (Lohjan kaupunki), Anne Kotonen, rehtori (Hiiden Opisto), Teemu Helonheimo, tutkija (SYKE)

Hiiden Opisto on ollut ympäristöasioissa hereillä ainakin vuosikymmenen. Syksystä 2011 Hiiden Opisto osallistui Opetus- kasvatus- ja koulutusalojen säätiön kestävän kehityksen sertifiointikoulutuksiin. Mahdollisuus oli hakea opistolle myös vihreää lippua, joka on kestävän kehityksen ohjelma ja ympäristösertifikaatti oppilaitoksille. Lukuvuonna 2017-2018 halusimme pelastaa maailman pienillä kierrätysteoilla. Meillä oli ohjelmassa Romusta riemua ja Kierrätystekstiilit kunniaan –nimisiä kursseja. Kuluvana lukuvuotena Hiilineutraali kunta – tiedotus ja ympäristön tilaan huomiota kiinnittävä opetustarjonta on meillä TOP 10.

Hiiden Opisto asettaa arvoasteikossaan Suomen ympäristökeskuksen kuukauden Hinku-teko –palkinnon huiman korkealle. Palkinto on upea kunnianosoitus Lohjan kaupungille ja Hiiden Opistolle. Työmme on huomioitu. Arvomaailmassamme merkittävä Kestävän kehityksen periaatteiden noudattaminen on saanut huomion. Olemme mykistyneitä – ja kiitollisia. Tästä meidän on hyvä jatkaa eteenpäin paikallisena unilukkarina muistuttamassa: Maailma hei, älä anna sun valojen sammua.”

Hiiden Opiston puolesta
rehtori Anne Kotonen